O Šarplanincu…

Priča o Šarplanincu seže stoljećima u prošlost. Gorostasni planinski masivi Balkana, u podnožju kojih ih grle dvije snažne rijeke, nazvani Šarplaninom, utjelovili su ovu rasu. Na taj način je rasa Šarplaninac „konzervirana“, spriječen je jači utjecaj ostalih pasa na njih na tom području.

Šarplanina, gorostasni planinski masiv dužinom od 80 kilometara i svojom širinom do 20 kilometara prodire duboko u nebeske visine. Planina koja grubo razdvaja nepregledna nebeska i zemljana prostranstva odiše strahopoštovanjem i izaziva divljenje.

SAR_planina-panorama

 

Orlovi i sokolovi, gospodari nebeskih visina, su jedini svjedoci snage i hrabrosti, kamenom duboko uklesane rase Šarplaninca. Šarplaninca, kralja nepreglednog gorja – jedine pasmine kojoj su svojim pjevom i letom odavali počast i slavili njegovo postojanje i hrabrost.

stara-slika-šarko

 

Sam Bog je darovao Šarplaninca nemoćnim životinjama da ih zaštiti od napada vukova i ostalih zvijeri. To je jedino pasje pleme koje je opstalo na tom području svojom nemilosrdnom borbom sa planinskim zvijerima.

Šarplaninac odiše svojom smirenošću, sigurnošću, snagom te savršenim skladom svoga tijela isklesanog iz dubine Šarplanine kao simbol vječnosti, njene ljepote, moći i zaštite.

Nepregledna šumska područja Šarplanine su oduvijek bila stanište mnogih krupnih i opasnih zvijeri i divljači, u podnožju kojih su se prostirale nepregledne livade pogodne za ovčarstvo i kozarstvo gdje je šarplaninac stoljećima bio korišten kao čuvar i zaštitnik stada i pastira. Vrlo često je bio korišten kao čuvar kuće i zaštitnik obitelji, gdje je bila tradicija odlaska žena na rad u polje u pratnji jednog od ovih pasa.

šarci-vojska

 

Djeca koja su ostajala sama kod kuće su bila povjerena jednom ili više Šarplaninaca.

1928. godine Šarplaninci su prvi put spušteni sa Šarplanine za potrebe Kraljevske vojske, a kasnije u vrijeme bivše SFRJ ovi psi su najviše bili korišteni od strane policije i vojske. Odlikovale su ih snaga, hrabrost i inteligencija. Ne sprijateljuje se sa svima i oprezno i pažljivo bira prijatelje. Nikada u potpunosti ne vjeruje nikome i prati svoj nasljeđeni gen ponašanja. Staložen je i dobroćudan, uvijek na oprezu da u svakom trenutku obrani svoj ljudski čopor i sebe, nekada i po cijenu života. U pravilu su Šarplaninci temperamentom mirni i veoma uravnoteženi psi, ali sa veoma izraženim osjećajem za zaštitu vlastitog teritorija i obitelji.šarko-jna

Čovjek koji prihvati izazov biti mu gospodar, treba imati čvrst karakter i bogato iskustvo sa psima. Šarplaninac zahtjeva pravednog i dosljednog gospodara koji će mu pružiti bezuvjetnu ljubav i poštovanje, a zauzvrat će dobiti nemjerljivu ljubav i odanost.

Mnoga istraživanja, publikacije i izvješća svjedoče o Šarplanincu kao izravnom potomku vuka.

 


Standard pasmine

Naziv rase: ŠARPLANINAC – YUGOSLAVIAN HERDER

FCI klasifikacija : FCI II.

Zemlja porijekla:prostor bivše Jugoslavije 1939. godine pri FCI-u je registrirana jedna pasmina pod imenom “Ilirski ovčar”. Prilikom registracije, standard pasmine još uvijek nije bio priložen te je i dalje ostalo nejasno da li se radilo o Šarplanincu ili Kraškom ovčaru. Za vrijeme II svjetskog rata mnoštvo je dokumentacije izgubljeno, kao i što je veliki broj ovih pasa izgubilo živote.

Nakon rata, 1957. godine FCI je zatražio obnavljanje registracije te je iste godine registrirana pasmina pod imenom “Jugoslavenski ovčarski pas – Šarplaninac”. Dugo vremena je izvoz Šarplaninca izvan granica Jugoslavije bio zabranjen. Tek 1970. godine jugoslavenske su vlasti ukinule tu zabranu i dopustile prodaju Šarplaninca u zapadnu Europu i SAD.

Šarplaninci su veliki i snažni psi, snažne, mišićave i robusne građe, dugačke i guste pokrovne dlake. Boja pokrovne dlake obično je čelično siva, svijetlo bež, crna te prošarana svim nijansama sive. Najučestalija obojanost je crno-siva i tamno siva. Višebojnost nije dopuštena. Ove dozvoljene boje gotovo nikad nisu oštro razgraničene nego se obično prelijevaju difuzno jedna povrh druge. Za obojanost glave, odnosno raspodjelu boja na glavi često se zna koristiti izraz “mramoran”. Oči su bademaste, svijetlo ili tamno smeđe boje. Prosječna visina odraslog mužjaka kreće se od 70 – 75 cm, a ženki 65 – 70 cm. Prosječna masa odraslog mužjaka kreće se od 50 – 60 kg, a odrasle ženke od 40 – 50 kg.

1383907_705284799521573_1829571076_n

OPĆI IZGLED

Snažan, jakog kostura, dobro povezan pas, iznad srednjeg rasta, u cjelini skladne građe. Prekriven je dugom, gustom i dosta grubom dlakom. Snažne konstitucije, mirnog temperamenta, dobročudan, ali vrlo oštar pas. Odan svom gospodaru i nepodmitljiv.

GLAVA

Glava je razmjerna veličini tijela i iznosi oko 25 cm (ili oko 40% visine grebena). Lubanjski dio glave je nešto duži od njuške i čini u prosjeku 58%, odnosno 42% ukupne dužine glave. U kuje je njuška nešto duža (57%:43%). Gledana iz profila, linija čela je blago ispupčena, a njuška ravna, međusobno obje linije su blago konvergentne.

Čelo:(lubanjski dio glave) je suho, široko, srednja čeona linija izražena, gledano odozgo i sa strane čelo blago ispupčeno i zaobljeno.Očni lukovi slabo izraženi. Potiljačno ispupčenje nije izraženo.Prijelaz između lubanjskog i ličnog dijela glave je slabo izražen.

Njuška:Kraća od lubanjskog dijela, u osnovi široka i duboka, postepeno se i blago sužava prema vrhu. Nosnik je prav i širok, profil donje vilice iz kosog luka prelazi u ravnu liniju, koja je divergentna. Nos: Širok i crno pigmentiran.

Usne: Srednje debljine, priljubljene, a gornja neznatno prelazi donju. Kutovi usana zatvoreni, bez žvala.

Zubalo: Škarasto i potpuno.

Oči: Bademastog oblika, tamno ili svijetlo kestenjaste boje, smirenog su, ali prodornog i neustrašivog izraza. Očni kapci, kao i sve vidljive sluzokože, crno su pigmentirane.

Uši: Usađene u visini zamišljene linije koja spaja vrh nosa i unutrašnji očni kut, ili su neznatno niže usađene, oborene i uz glavu nošene, u obliku slova”V”, srednje duge i dopiru do unutrašnjeg očnog kuta iste strane, prekrivene kratkom, gustom dlakom.

VRAT

Profil: Gornja profilna linija vrata u gornjem dijelu vrata je blago ispupčena ili ravna, a donja je ravna. Vrat je srednje dug. Zbog guste dlake izgleda kraći, dubok, širok i mišićav, sa glavom i trupom dobro povezana i bez naglih prijelaza. Vrat je blago uzdignut u odnosu na liniju leđa. Koža je pripijena – bez podgušnjaka (fanona). Dlaka je gusta, duga i oštra, na prijelazu glave u vrat čini izrazitu ogrlicu, što prividno povećava širinu i dubinu ovog dijela glave.

TIJELO

Izgled u cjelini: Gornja linija trupa je ravna ili se blago spušta od grebena prema sapima. Kod pasa odgojenih u planinama tolerira se i neznatna nadgrađenost. Trup je nešto duži od visine. Promatrano u cjelini, prednje noge su pravilnih stavova, skladne u odnosu na trup, a visina lakta iznosi oko 55% visine grebena. Pojedini dijelovi prednjih nogu u skladnim su odnosima jedan prema drugom i sa trupom.

Greben: Blago izražen i širok. Povezanost vrata i grebena čvrsta, a prijelaz blag.

Leđa: Prava i široka, ne suviše duga. Slabinski dio kraći, širok i mišićav.

Sapi: Srednje duge, koso unatrag položene, široke i dobro obrasle mišićima.

Grudni koš: Grudi su duboke, a njihova donja ivica dopire najmanje do lakta, srednje su duge, sa blago zaobljenim rebrima. Prsa su široka i mišićava. Obim grudnog kosa treba da je najmanje 20% veći od visine grebena.

Stomak: Pribran, mišićav. Donja linija stomaka blago se penje prema zadnjem dijelu.Slabine relativno kratke i naznačenih prijelaza.

Plećka:Dovoljno duga i široka, dobro je povezana sa grudnim košem, blago je ukošena i vodoravno zaklapa kut od 65 stupnjeva. Nadlaktica mišićava, od plećki položenija, zaklapa kut oko 55 stupnjeva. Lakatni kut (između nadlaktice i podlaktice) iznosi oko 145 stupnjeva.

Podlaktica: Okomita, snažnih kostiju, mišićava, duga i na zadnjoj strani ukrašena
dugom dlakom – zastavicama. Zglob šaplja širok, dubok sa blago izraženim
prijelazima.

Došaplje: Blago ukošeno, snažno i široko.

Šape:Snažne, izbočenih čvrsto pripijenih prstiju, žličastog oblika. Nokti tamno pigmentirani, čvrsti, jagodice i tabani tamno do crno pigmentirani, čvrsti, ali elastični.

REP

Dug i dopire najmanje do skočnog zgloba. Linija sapi nastavlja se gornjom linijom repa bez naglih prijelaza. Rep je u osnovi snažan i postepeno se stanjuje prema vrhu. Odlakan je gustom i na donjem dijelu dugom dlakom, koja ga čini kitnjastim. Rep je sabljast, u afektu iznad leđne linije, podignut i u luku povijen.

ZADNJE NOGE

Izgled: Stavovi zadnjih nogu gledani od pozadi pravilni i nešto širi od prednjih nogu. Gledano sa strane stavovi su također pravilni, a kutovi dovoljno zatvoreni. Butina je mišićava, snažno zaobljene muskulature, koso položena i zaklapa sa vodoravno sličan kut kao i plećka. Kut koljena je nešto otvoreniji od ramenog (iznosi oko 125 stupnjeva). Koljeno čvrsto i široko. Potkoljenica koso postavljena, snažna sa dovoljno dubokom muskulaturom i sa izrazitim zastavicama.

Skočni zglob: širok je i dosta otvoren (kut oko 130 stupnjeva).

Zadnje dosaplje: Snažno, nešto strmije od prednjeg.

HOD

Korak izdašan, dug i lak. Najčešće se kreće u srednje dugom, ali visokom kasu. U galopu je nešto teži, ali sa dugim i izdašnim skokovima.

KOŽA

Srednje debela, elastična, uz tijelo i pojedine dijelove dobro pripijena, bez nabora. Sve vidljive sluzokože crno ili tamno pigmentirane.

 

DLAKA

Pas je jednobojan. Dozvoljene su sve nijanse boja od bijelog do tamnomrkog, skoro crnog. Najpoželjnija je sivozelena i tamnosiva boja. Šarenilo nije dozvoljeno. Kod svih pigmentiranih pasa osnovna boja najviše je izražena na gornjim dijelovima glave, vrata i trupa. U donjim dijelovima boja (pigment) postepeno slabi i prelazi u donjim dijelovima nogu u svjetliji (prljavo sivi, odnosno žućkasti) pigment.

DUŽINA

Trup nešto duži od visine grebena (u mužjaka za 8-10%, a u kuja za 10-12% visine grebena).

GREŠKE

Lakše: Nedovoljno izražena širina lubanjskog dijela glave, slabije razvijene čeljusti, nedovoljno izražena širina i dubina grudi, pljosnata ili suviše zaobljena rebra, manje izraženi nepravilni stavovi nogu, nešto kraća dlaka (pri čemu su zastavice ipak dobro izražene), malo skraćenje repa, zečije šape, kao i ostale lakše tjelesne mane.

Teže: Preduga (šiljasta) njuška, jako izražen stop, visoko usađene i nedovoljno preklopljene uši, klještasto zubalo, sedlasta leđa, nošenje repa u stranu, limfatična konstitucija, kao i sve teže tjelesne mane.

DISKVALIFIKACIJSKE GREŠKE

Veliki nesrazmjer dužine i visine, nedovoljna visina grebena, nedovoljna dužina dlake (ispod 7 cm), pojava šarenila, tigravost, depigmentacija vidljivih sluzokoža i očiju, degenerativne pojave – brahignatija i prognatija, izraziti O i X stavovi nogu, urođeno kratak rep ili bezrepost, jako ulegnuta leđa i druge degenerativne pojave.

Novosti