Naša ljubav prema psima seže iz ranog djetinjstva…

Od najranije dobi sam kao mala djevojčica odrastala sa psima i ostalim životinjama na selu. Najljepša sjećanja potiču iz toga vremena…gdje smo se kao djeca bosi igrali po livadama, blatnjavim kanalima, prašnim cestama i šumama. Psi su bili naši vjerni pratioci i najvjerniji prijatelji, beskrajna ljubav…

O da, tada sam znala da je to moj život – psi i priroda…

Ovako je izgledao jedan dan moga djetinjstva na selu koji moja obitelj prepričava sa smijehom i dan danas, 26 godina kasnije…

Kao djevojčica od oko nekih 4-5 godina redovito sam bila na čuvanju kod bake i djeda, i naravno, bježala baki i djedu na dvorište iz kuće. Dvorište je bilo puno životinja koje su naravno bile zatvorene u svojim „kućicama“…svinje, koze, zečevi, patke, guske, pure, kokoši, psi, mačke… Izjurila bih mahnitom brzinom iz kuće na dvorište i vikala kako ću spasiti sve svoje prijatelje, i u samo jednoj minuti bi se na dvorištu slobodno našlo preko stotinu životinja, a mojoj sreći tada nije bilo kraja. Životinje napokon slobodne, a ja junakinja koja ih je oslobodila kaveza.

Zato jer sam roditeljima, baki i djedu zadavala glavobolje, vjerovatno je način da smire moj nestašni duh bio jednostavan – nabavka mog vlastitog psa.

Moj prvi vlastiti pas je bio njemački ovčar Beta, koju sam dobila 1987. godine na poklon od roditelja sa svega 4 godine starosti. Bila je to ljubav na prvi pogled… Zvrkasta ona, zvrkasta ja, i to je bila dobitna kombinacija. Odrastale smo zajedno, smijale se, plakale, uživale, bila je sve ono što dijete može poželjeti – najbolji prijatelj!

Od tada su njemački ovčari postali moja pseća ljubav sve do 2008. godine kada smo se odlučili aktivnije početi baviti kinologijom.

Kako izabrati pasminu kojom će biti zadovoljna cijela obitelj? Dugo godina smo pažljivo i iskusno birali i izabrali! To je Šarplaninac!

Odan, nepodmitljiv, miran, staložen pas, čvrstog karaktera, istovremeno i vrlo dobroćudan i vrlo oštar, hrabar, spreman da se suprotstavi i mnogo jačem protivniku da bi obranio svoga gospodara ili ono sto mu je povjereno na čuvanje čak i po cijenu života – pas kojeg treba svaka obitelj!


Uzgoj Šarplaninca

Prvi naš Šarplaninac je bila upravo ona, sada kraljica dvorišta i vođa cijelog čopora – Divina Martomberg Born To Win (2008), nasljednica brojnih šampiona koji su obilježili rasu Šarplaninac. Takav pas se dogodi čovjeku samo jednom u životu, pas koji je toliko privržen obitelji i koji svojom inteligencijom ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Kada postignete to da sa psom komunicirate pogledom, da on „pročita“ vašu namjeru i istog trena reagira, možete reći da ste uspjeli. Medalje, pehari, osvojeni naslovi na izložbama, za mene se ne mogu usporediti s ovakvim unutarnjim osjećajem povezanosti čovjeka i psa. Jednostavno se živi za ovo!

Kako da cura bude bez dečka? Naravno da je nekoliko dana kasnije došao i dečko Brutus (2008) s kojim nema puno šale, ali kao i svako muško je s vremenom shvatio da žene vladaju.

Sada, nekoliko godina kasnije naša pseća obitelj se proširila u toj mjeri da smo 2012. godine odlučili osnovati uzgajivačnicu koja je registirana kod F.C.I.-a i HKS-a pod brojem 97/12 pod nazivom BELBUGAR CALL OF THE WILD.

Nalazimo se u Europi, u Republici Hrvatskoj, u Slavoniji koja leži između rijeke Drave na sjeveru (granica s Mađarskom), Save na jugu (granica s BiH) i Dunava na istoku (granica s Srbijom), u malenom slavonskom gradiću Belišće smještenom na samoj rijeci Dravi.

Za vrijeme 2. svjetskog rata Slavonija spada u njemačku okupacijsku zonu Nezavisne Države Hrvatske, a nakon rata postaje dio Socijalističke Republike Hrvatske, unutar SFRJ. SFRJ – koja je kolijevka Šarplaninca!

Nadamo se da ćemo Vam našom stranicom bar na trenutak moći dočarati koliku ljubav osjećamo prema svojim psima i onu bezgraničnu ljubav koju nam oni nesebično pružaju. Usuđujem se reći da je Šarplaninac kralj svih pasa. Jednom tko upozna Šarplaninca, nikada više ne pomišlja na život bez njega.

Osnovni cilj uzgoja nam doći do najboljih krvnih linija (što smo već uspjeli) i prezentirati ovu, još nedovoljno poznatu, plemenitu rasu širom svijeta. Iza nas su brojne izložbe, nagrade, brojni potomci naših pasa koji s ponosom prezentiraju svoju rasu na najbolji način na ponos svojih vlasnika. Kvaliteta i vrhunska genetika je ključ uspjeha.

Hvala svim našim dragim ljudima, prijateljima, vlasnicima naših pasa, koji se s ljubavlju i izuzetnom pažnjom brinu o njima!

Hvala i Vama na posjeti! Bilo nam je drago i znamo da ćete nam doći ponovno.

„Samo Vam pas može dati beskrajnu ljubav. Nemojte ga iznevjeriti.“

Novosti